Index Vakbarát Hírportál

Új botsáskafaj a világ második leghosszabb rovara

2014. december 23., kedd 08:48

Két belga tudós a Phasmatodea, vagyis a botsáskák rendjének két új faját és egy alfaját fedezte fel a vietnami erdőkben. Az utóbbi a Phryganistria heusii yentuensis nevet kapta, és hosszúságával rögtön a második helyre ugrott a jelenleg ismert rovarok között.

A Joachim Bresseel és Jerome Constant által felfedezett alfaj akár 32 centisre is nőhet, a mellső végtagjait kinyújtva pedig elérheti az 52 centis hosszt. Ez azért csak a második helyre elég, mert a rekordot 36 centivel tartja a Borneó szigetén élő, Phobaeticus chani nevű faj.

Az eddig talált kőzetek tanúsága szerint a botsáskák 40 millió évvel ezelőtt jelentek meg. Rokonai a csótányok és a sáskák, távolabbról pedig a szöcskék és a tücskök is. Nagyjából háromezer fajukat ismerjük, amelyek főleg trópusi és szubtrópusi éghajlaton élnek, mindannyian növényevők. Lassú mozgásúak, és egyébként se kapkodják el a dolgokat: ha felfedezik őket, ahelyett, hogy menekülőre fognák, mozdulatlanul elterülnek a földön, akár egy bot. Sőt, ha támadás éri őket, akár a lábaiktól is megválnak, és később növesztik vissza őket.

A másik két frissen felfedezett botsáskafajt Phobaeticus trui és Phryganistria tamdaoensis névre keresztelték a kutatók, akik a European Journal of Taxonomy nevű folyóiratban jelentették meg az eredményeiket.

Rovatok