Index Vakbarát Hírportál

A kalandvágyó gólyák rárepültek a hektikus magyar télre

2014. december 29., hétfő 13:45 | aznap frissítve

Tudják, miért repülnek a gólyák télen melegebb éghajlatra?

Mert fáznak.

Na ez az, ami nem igaz, viszont tízből kilencen valószínűleg azt gondolják, a hideg elől menekülnek kedves gólyáink Afrikába, vagy éppen Törökországba.

Karácsony másnapján gólyákról kaptunk egy fotót olvasónktól, akik Tüskevárra érkeztek egy kis mediterrános szieszta erejéig. A természet azonban különös tréfát űzött velük, pár nappal később hóviharok tomboltak, és beütöttek a Nagy Téli Mínuszok, a szerkesztőségben pedig felmerült, hogy mi lesz a gyönyörű és kecses gólyákkal, nincsenek-e életveszélyben?

Felhívtam Hanga Zoltánt, a Budapesti Állatkert szóvivőjét, aki megnyugató választ adott. Szerinte a madarászok évről évre több gólyát látnak Magyarországon telelni, aminek prózai oka van:

Változik a világ, változnak a gólyák is.

Ha gyakran meleg van, és enyhe a tél, akkor a madarak egy része megpróbálkozik azzal, hogy nem repül több ezer kilométert, hanem átvészeli nálunk a telet. Ez elsősorban az időjárással függ össze, de nem azért, mert nem fáznak annyira, hanem mert az enyhe idő miatt jobban meg tudják oldani a táplálkozást.

A gólyák ugyanis vízből étkeznek (igen, békákat is!), de a vízek télen gyakran befagynak, a vízi állatok pedig pihennek. A forró telek miatt viszont ezek a dolgok is változnak.

Másrészt egészségügyi problémák is állhatnak a magyarországi telelés hátterében. Ha valamiért megsérül egy gólya szárnya, vagy annyira későn kelt ki, hogy nem tudott eléggé megerősödni a Nagy Afrikai Utazáshoz, akkor sokszor nincs más választás, mint a maradás.

Nem minden gólya éli túl a magyarországi telet, de szerencsére több szervezet is foglalkozik a mentésükkel. A legintenzívebben a Budapesti Állatkert, ahova évente több tucat sérült gólya kerül, akiket a következő télre megerősítenek, hogy ha úgy érzik, el tudjanak repülni Afrikába, mondta Hanga.

A maradók viszont akár trendet is teremthetnek, ugyanis az ő utódaik (akiket valószínűleg tényleg a gólya hoz!) már úgy nőhetnek fel, hogy jobban alkalmazkodtak az itteni klímához, generációról generációra pedig egyre több olyan gólya (és egyéb más madár is) lehet, aki Magyarországon tölti a téli vakációját.

A projekthez sok sikert kívánunk nekik, egyébként pedig BUÉK!

Rovatok