Index Vakbarát Hírportál

Denevérek indíthatták el az ebolajárványt

2014. december 30., kedd 16:07

Ha eddig nem tartott a denevérektől, akkor majd most fog. Kiderült ugyanis, hogy valószínűleg vírushordozó denevérek miatt fertőződött meg ebolával tavaly december végén a nyugat-afrikai Guineában az a kisfiú, akit a világszerte több ezer halálos áldozattal járó vérzéses láz első betegének tartanak.

A német Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) kedden közzétett tanulmányából kiderül, hogy a Meliandou nevű afrikai faluban a gyerekek gyakran játszottak egy hatalmas üreges fa körül, ahol szelindekdenevérek (Mops condylurus) éltek. A Fabian Leendertz vezetésével tevékenykedő nemzetközi kutatócsoport az azóta leégett fa körüli talajban és az elszenesedett maradványokban megtalálták ezen denevérfajta örökítőanyagát.

A környékbeliektől azt is megtudták a szakértők, hogy a gyerekek gyakran megfogták a fában élő denevéreket, sőt időnként rostélyon megsütötték őket - írja az MTI.

Szárnyas fejvadászok

A szakértők körében a szelindekdenevérek már korábbi ebolajárványok kitörésekor is lehetséges vírusgazdaként merültek fel. A fajról köztudott, hogy képes átvészelni az ebolavírussal való megfertőződést. Az állatokban a kutatók korábban a kórokozó elleni antitesteket fedeztek fel.

Egy nemzetközi kutatócsoport 2014 áprilisában utazott a guineai határvidékre - ahonnan az ebolajárvány által leginkább érintett másik két országba, Sierra Leonéba és Libériába vezet az út -, hogy kiderítsék az ebolajárvány okát.

Az RKI tanulmánya rámutat, hogy a hasonló járványok alkalmával az elhullott vadon élő állatok száma is megnőtt, és főleg az emberszabású majmokat és némely antilopfajtát érintett a betegség. Emiatt a kutatók megvizsgálták, hogy a jelenleg érintett területen történt-e változás a környék faunájában. Végül úgy találták azonban, hogy nincsenek erre utaló jelek.

A tanulmány szerzői szerint a guineaiak gyakran kerültek kapcsolatba repülőkutyákkal is, amelyeket mindeddig az ebolajárvány elterjedésének legvalószínűbb okaiként tartottak számon. Mindenesetre a kutatók szerint a szelindekdenevér lehetséges vírushordozóként való leírása új távlatokat nyit a vérzéses láz elleni küzdelemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői jelentése szerint a fertőzöttek száma az ebola által leginkább sújtott három afrikai országban, Sierra Leonéban, Libériában és Guineában együtt már meghaladta a 20 ezret, és eddig 7842 ember halt meg a járványban. A helyzet Sierra Leonéban a legsúlyosabb.

Rovatok