Hiába iszunk (egyébként inkább sárgás, aranyszínű) fehérbort, az valójában talán vörösbor: a besorolás eddig úgy működött, hogy az antociánokat tartalmazó, ezért azokat vörösre színező borokat vörösbornak hívtuk, amikben nem volt, azokat pedig fehérbornak.
Panagiotis Arapitsas, az olasz Edmund Mach Foundation kutatója és csapata azonban megállapította, hogy a fehérborokban is vannak antociánok. A kutatók tömegspektrométerrel elemezték azoknak a szőlőszemek felületét, amelyekből a chardonnay és a sauvignon blanc készül, illetve a rizlinget, amiből fehérbor.
Eredményeik alapján a fehér szőlőkben is vannak antociánok, viszont koncentrációjuk több ezerszer kisebb, mint a vörös fajtáknál. Az eredmény magyarázhatja, hogy miért lesz néhány fehérbor a folyamat végén kicsit rózsaszínes, mint egy rozé.