Index Vakbarát Hírportál

Látogatható Krisztus kihallgatásának helyszíne

2015. január 5., hétfő 15:03

15 évvel ezelőtt bővítették volna a Dávid Tornyát Jeruzsálemben, a múzeumtól nem messze ásatásokat kezdtek a régészek, egy elhagyatott, régi épületben. Tudták, hogy börtönnek használták, a amikor az ottomán törökök, illetve a britek uralkodtak a terület felett.

Az ásatások során azonban valami egészen elképesztőt is felfedeztek: a híres helyet, ahol valószínűleg Jézus kihallgatása végbement. Évekkel az első ásatások után, amit háborúk és pénzhiány hátráltatott, a régészek átadhatták a helyet a nagyközönségnek: mostantól szervezett túrákat is vezetnek ide.

„A börtön része az ősi kirakónak, egyedileg és tisztán mutatja be Jeruzsálem történelmét” – mondta Amit Re'em, jeruzsálemi kerületi régész, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt vezette a régészeti csapatot.

A várost évente több mint egy millió katolikus zarándok látogatja, nekik nagyon fontos lehet ez a hely, mivel Jézus életének fontos részét mutatja be. Régóta megy arról a vita, hogy pontosan hol vannak a zarándokok által felkeresendő helyek, honnan kell megközelíteni a várost. A történészek és a régészek biztosak benne, hogy Heródes területe Jeruzsálem nyugati részén volt, pont ahol a mostantól látogatható börtön áll. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kihallgatás biztosan itt történt, de nagyon valószínű.

Rovatok