Index Vakbarát Hírportál

Rejtély, miért pusztul éhen a füstös csibealka

2015. január 6., kedd 17:25

Tömeges madárpusztulás miatt nyomoznak az amerikai tudósok: az USA nyugati partvidékén több száz, rejtélyes okok miatt elpusztult madártetemet találtak a közelmúltban. A füstös csibealka nevű faj fehér hasú, szürke madár tetemeiről a kanadai Brit-Kolumbia és a kaliforniai San Luis Obispo partjai között érkeztek jelentések.

A szakemberek szerint ez a mennyiség már jóval nagyobb, mint ami a téli időszakban megszokott természetes elhullás számlájára írható. „Az, hogy időben és térben is ilyen kiterjedt pusztulásról van szó, példa nélküli” – nyilatkozta Phillip Johnson, egy oregoni természetvédő szervezet igazgatója, aki szerint „érdekes és titokzatos esetről van szó”.

A madarak a jelentések szerint éhen haltak, így a szakemberek majdnem teljesen kizárták a mérgezés lehetőségét, viszont rejtély, hogy a madarak miért nem találnak maguknak elég ennivalót. Egyesek szerint különösen sikeres lehetett az utolsó költési szezon, vagyis jóval több fiatal madár van most, mint amennyit a környezet el tud látni élelemmel. Az sem kizárt, hogy az időjárás olyan helyre szorította az állatokat, ahol a korábban sikeres táplálékszerzési módszerek egyszerűen nem működnek.

A talált madarak egy részét felboncolják, hogy közelebb jussanak a megoldáshoz. Egy oregoni partszakaszon egy helyi lakos 132 elpusztult madár tetemét találta meg egy kisebb területen december 26-n, és mint azt a CBS Newsnak elmondta, megviselte a látvány.

Rovatok