Index Vakbarát Hírportál

Sugár is kell a prosztatarák ellen

2015. január 6., kedd 16:13

Sugár- és hormonkezelés kombinációja felére csökkenti a prosztatarák agresszív formájának halálozási arányát az idős férfiaknál – állapították meg amerikai kutatók. Justin Bekelman, a tanulmány vezető szerzője szerint a két kezelés kombinációja hatásosnak bizonyult, a betegek jól tolerálták, kevés mellékhatással járt.

A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az idősebb, lokális, de agresszív prosztatarákban szenvedő férfiak 40 százaléka csak hormonkezelést kap – írták a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának kutatói a Clinical Oncology című rákkutatási szaklapban. Ez a terápia csökkenti a tesztoszteronnak és más olyan hormonoknak a szintjét, amelyeknek működése összefügg a prosztatarák növekedésével – írja az MTI.

A tanulmány szerzői 31 541 prosztatarákos, 65-85 éves beteg adatait elemezték. A 76-85 évesek csoportjában azok, akik a hormonkezelés mellett sugárterápiában is részesültek, hét év követési idő alatt 49 százalékkal kevesebben hunytak el, mint azok közül, akik csak hormonkezelést kaptak. Azon fiatalabb (65-75 éves) betegek közül, akiket mindkét módon kezeltek, 57 százalékkal kevesebben haltak meg, mint az azonos korcsoport csak hormonterápiával kezelt betegei.

Rovatok