Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant a Falcon 9 rakéta visszatérő része

2015. január 10., szombat 11:51

Egy négy nappal ezelőtti elhalasztás után ma végre megpróbálhatta a SpaceX polgári űrvállalat újabb történelmi küldetését. Elindult a Falcon9 a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Sikeres projekt esetén nemcsak arról lehetne beszélni, hogy fellőnek egy saját fejlesztésű teherűrhajót, ami rakományt visz a Nemzetközi Űrállomásra, de a rakéta egy része elméletileg le is száll egy 100 méter hosszú, az Atlanti-óceánon ringatózó platformra.

Ez az utóbbi a nagyobb dolog, a Dragon teherűrhajó már korábban is sikerrel csatlakozott az ISS-hez. A visszatérő rakéták ötlete sem nem új, az amerikai űrsiklóprogram fontos eleme volt a két, szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta kihalászása és újratöltése. A SpaceX ötlete azonban az, hogy az első rakétafokozat a leválás után három, megfelelő időben végrehajtott hajtóműindítással egy előre tervezett koordinátára tér vissza, ahol egészen lassan, állva ereszkedik vissza és száll le. Ennek részleteiről itt olvashat bővebben.

A SpaceX szakemberei szerint ezt csinálni egy 15 emelet magas Falcon–9-es rakétával olyan, mintha valaki egy seprűnyelet szeretne egyensúlyozni egy szélviharban.

Elon Musk, a SpaceX tulajdonosa Twitterére néhány perce azt írta ki, hogy a rakéta visszatérő részének landolása durvára sikerült, ami valószínűleg azt jelenti, hogy összetört.

Egy későbbi poszt arról szól, hogy a leszállásra használt bárka nem sérült meg nagyon, alapvetően használható lesz, csak néhány alkatrészt kell kicserélni rajta.

Rovatok