Index Vakbarát Hírportál

30 millióra büntették a csodavízgyártót

2015. január 12., hétfő 12:48

A rákról szóló cikkünkben összefoglaltuk, hogyan előzhető meg a rák, és mit tehetünk, ha már kialakult. Részletesen foglalkozunk azzal, miért lehet akár életmentő is a deutériumcsökkentett víz fogyasztása.

– írja a Paleolit magazin novemberi száma.

A rákgyógyszerként használt víz nem működik.

– így lehetne összefoglalni az Index cikkét a témáról.

Csökkentett deutériumtartalmú víz – 30 milliós bírság megalapozatlan állítások miatt.

– írja a Havaria Press friss sajtóközleménye.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 30 millió forintra büntette a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-t, amiért csökkentett deutériumtartalmú termékeket reklámoztak, és ezzel jogsértést követtek el.

A HYD 2012-ben és 2013-ban a csökkentett deutériumtartalmú Preventa ivóvízzel kapcsolatban folytatott reklámkampányt. A víz nem minősül sem természetes ásványvíznek, sem különleges táplálkozási célú élelmiszernek. A HYD a

Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságánál (GYEMSZI-OGYI)

többször is kezdeményezte csökkentett deutériumtartalmú víz készítmények törzskönyvezését és forgalomba hozatalának engedélyezését. A GYEMSZI-OGYI ezt elutasította.

A GVH megállapította, hogy a HYD jogsértően tulajdonított a Preventa termékeknek betegségmegelőző és gyógyító hatást. A HYD kommunikációjában többször a Preventa termékek megnevezése nélkül kerültek megjelenítésre a deutériumcsökkentés gyógyhatásai, illetve a csökkentett deutériumot tartalmazó termékeknek betegségmegelőzésre, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságai.

Viszont az, hogy a Preventa vizek és a deutériumcsökkentés között objektív kapcsolat van az érintett fogyasztók számára világossá vált, és ez megalapozza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot.

A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott. Súlyosbító körülményként értékelték, hogy 

A GVH korábban kétszer is jogsértést állapított meg a Preventa termékek kommunikációjával kapcsolatban. Enyhítő körülményként értékelték, hogy a HYD jelentős és hosszú ideje tartó, ismétlődő erőfeszítéseket tesz egy csökkentett deutériumtartalmú, emberi alkalmazásra szánt termék gyógyszerkénti hatósági engedélyezésére.

Rovatok