Index Vakbarát Hírportál

Látott már zöld üstököst? Most láthat!

2015. január 14., szerda 17:18

Ha szeretne üstököst látni, méghozzá olyat, amit nem a Hubble fotóz le, hanem ön nézheti meg a saját szemével, akkor önnek még január végéig nagy szerencséje van: a C/2014 Q2 Lovejoy nevű üstökös ugyanis épp jól látható és könnyen azonosítható helyen van az égen.

Persze a könnyen azonosíthatóság viszonylagos: ha ön tudja, hol keresse a Fiastyúkot vagy épp az Orion csillagképet, akkor nem lesz nehéz dolga, elég, ha egy megfelelően sötét helyről a megfelelően tiszta égbolton megkeresi az ezektől nem messze zölden fénylő pontot. Na, az az üstökös.

Ha szabad szemmel nem is látja, már egy kisebb távcső is elég, és ha van egy jó állványa és egy közepesen drága fényképezőgépe, akár ön is lefotózhatja, ahogy azt mostanában elég sokan meg is teszik. A siker nem garantált, főleg nem a fényszennyezett magyar égbolton, de ha valaki jól állítja be a fényérzékenységet és az expozíció hosszát, még az üstökös csóváját is lekaphatja. De ha ez nem sikerül, nézzen el majd északkelet felé, az a nagyon fényes dolog ott pont a Jupiter, a kezében tartott kis távcsővel pedig láthatja azt, amit Galilei: a Jupitert és holdjait, vagyis ezt:

. O .     .

(A pontok jelzik a holdakat, az O pedig a Jupiter.)

A C/2014 Q2 katalógusjelű üstökös pillanatnyilag nagyjából 75 millió kilométerre van a Földtől, a fényessége 4,4 magnitúdó körül van, ami nagyjából a szabad szemmel még fényszennyezett égen is látható csillagok fényességével egyezik meg. Érdemes most megnézni, mert most vagy tízezer évig egészen biztosan nem jár majd erre.

(borítókép: Komka Péter / MTI)

Rovatok