Index Vakbarát Hírportál

Tudja, hol szület a cápa?

2015. január 14., szerda 15:47

Még 2013-ban készült a tenger mélyén az a fotó, ami egy elevenszülő cápát ábrázol, ráadásul pont szülés közben. A kép érdekessége, hogy állítólag ez az első fotó a világon, amin vadon élő cápa látható szülés közben, ráadásul egy magyar fotós munkájáról van szó.

A nyílt tengeri rókacápa (Alopias pelagicus) ritka és sebezhető faj, így a Coral Reefs folyóiratban megjelent fotó valódi kincs az oceanográfusoknak. Dr. Simon Oliver, a Chester Egyetem kutatója szerint ez volt a karrierje legizgalmasabb pillanata.

Szabványos felmérés volt – ilyet mindennap csinálunk, megfigyeléseket végzünk. A csapatunk egyik tagja, Kaszó Attila készítette a fotót a cápáról. Amikor előhívás után megmutatta, teljesen izgalomba jöttem. Úgy tűnik, ez a terület nemcsak a cápák tisztulását szolgálja, hanem gyermekgondozó is. Több vemhes nőstényt is láttunk errefelé, szóval valószínűleg nem egyedi esetről van szó.

– mondta Oliver.

Dr. Oliver a tengerfenéken és a tenger alatti hegyek környékén tanulmányozza a rókacápákat a Fülöp-szigetek környékén; mint elmondta, ezek a kutatások fontosak a vadon élő, sebezhető fajok szempontjából. A vizsgált területet a cápák tisztálkodásra használják: itt szabadulnak meg a rájuk kapaszkodott parazitáktól. A kisebb halak ugyanis lezabálják az élősködőket a cápákról, így nekik az uszonyuk csücskét se kell mozdítaniuk.

Oliver szerint a cápák szülése, legalábbis a felvételek alapján, nyomokban hasonlít az emberére: céltalanul úszkálnak oda-vissza, mintha bajban lennének. A megfigyelők körülbelül 15 percig figyelték a cápát, mert nem tudták, miért viselkedik ilyen furcsán; azt sem tudták, hogy mit látnak, illetve mit fényképeznek. Aztán, miután előhívták a fotókat, látták, hogy az egyik képen egy kis rókacápa feje kandikál ki az anyja kloákájából.

A kutatók kezdeményezték, hogy a cápák szülőhelyét nyilvánítsák természetvédelmi területnek.

A cikk címét ez a videó inspirálta:

Tudja hol szeret a cápa!

Rovatok