Index Vakbarát Hírportál

Vészriadó volt a Nemzetközi Űrállomáson

2015. január 14., szerda 16:34

Szerda reggel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) amerikai moduljában megszólalt a riasztó. A legénységet felszólították, hogy azonnal evakuáljanak, és menjenek át az orosz modulba. A NASA szerint a legénység nincs veszélyben, de még nem találták meg a riasztás okát.

A riasztó hajnali 4 óra körül szólalt meg. A rendszer általában akkor aktiválódik, ha ammóniaszivárgást észlel, de ezúttal nem találtak erre utaló konkrét bizonyítékot. A NASA szerint lehetséges, hogy egy szenzor romlott el, vagy egy áramkör hibásodott meg, és ez okozhatta a riasztást.

Az Expedition 42 legénysége az amerikai szegmensben tartózkodott a riasztás idején. Gyorsan magukra csatolták a légzőmaszkjukat, és átmentek az orosz modulba. Az energiaellátást azóta visszakapcsolták, az irányítók pedig próbálják kideríteni, hogy mi történhetett az ISS-en. A houstoni központ azért gyanakodott ammóniaszivárgásra, mert ilyen már többször is előfordult az ISS-en, de ezúttal nem találtak erre utaló jeleket. 

A hatfős legénység még mindig az orosz modulban van. Nincsenek közvetlen veszélyben, mivel legalább egy hétre elegendő élelmiszerük van.

Rovatok