Index Vakbarát Hírportál

80 millió forintba került a világ legdrágább hajvágása

2015. január 19., hétfő 13:10

Brunei szultánja nagyon szereti, ha a frizurája tökéletes. A kedvenc fodrásza, Ken Modestou nem a világ legismertebb fodrásza, de a szultán ragaszkodik hozzá. Annyira, hogy ha eljön a hajvágás ideje, magánrepülővel repteti Londonból délnyugat-ázsiai otthonába a fodrászt. Ez összesen állítólag 23 ezer dollárba, vagyis nagyjából 6,4 millió forintba kerül alkalmanként.

Ezt sikerült most megdöntenie a Nemzetközi Űrállomás legénységének: a legénység két tagja nagyjából húsz percet töltött el azzal, hogy kicsit igazítson harmadik társuk frizuráján.

How to get a nice haircut in space? If someone asks, I can recommend a good place... thanks @AstroTerry! https://t.co/1lLaG8iz6Y

— Sam Cristoforetti (@AstroSamantha) January 16, 2015

Ha a hivatalos adatok alapján számolunk, vagyis azt osztjuk vissza húsz percre, hogy egy embernap az ISS fedélzetén 7 millió dollárba kerül, akkor az jön ki, hogy 291 ezer dollár, vagyis mintegy 80 millió forint volt az a néhány csettintés az ollóval. Persze csak akkor, ha a felbocsátás költségeit nem számoljuk, az újabb 70 millió dollárral, vagyis 19 milliárd forinttal dobná meg a számlát. (Ha igazán szigorúan számolunk, akkor fejenként.)

És hogy miért kellett egy sima hajvágáshoz két ember? Az egyikük vágott, a másik pedig folyamatosan porszívózott, hogy a hajszálak véletlenül se kerüljenek be az űrállomás levegőkeringtető rendszerébe. A porszívó nemcsak ilyenkor kerül elő, a férfi űrhajósok villanyborotvája mellett is szükség van az elszívásra, hogy ne egymás szakállát szívják be az ISS lakói.

Rovatok