Index Vakbarát Hírportál

Jó anyák voltak az őshüllők

2015. január 19., hétfő 17:21

Egy apró vízi hüllő fosszilizálódott maradványai arról tanúskodnak, hogy már a kora kréta-korban is gondoskodtak utódaikról az állatok – írja az MTI.

A fosszíliát Kína északkeleti részén, Liaoning tartományban fedezték fel 2010-ben, és egy farmer adományozta a Csincsou-i Múzeumnak. A múzeum paleontológusai azóta megvizsgálták a leletet; az ezzel kapcsolatos kutatásaikról a Geosciences Journal szaklapban számoltak be.

A fosszília a kora krétaidőszakból, a 145 millió és 100 millió évvel ezelőtti periódusból származik. Összesen hét állat (egy kifejlett egyed és hat apróság) megkövült maradványait fedezték fel. Az azonos testfelépítés miatt gyanítható, hogy ugyanarról a fajról van szó: a vízi életmódhoz alkalmazkodott Philydrosaurus-hüllőkről.

A felnőtt állat négyszer nagyobb volt, mint a kicsik. Az utóbbiak egyforma mérete arra utal, hogy egyszerre keltek ki a tojásból. Mivel az anyjuk szoros közelségében érte őket a halál, a felnőtt egyed vigyázott az apróságokra, amikor betemetődtek.

Előfordulhat, hogy a pusztulásukat okozó esemény után nem sokkal áradás mosta a tetemeket egymás közelébe, de sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a születés utáni anyai utódgondozás esetével állunk szemben. Az állatok viszonylag kis testméretük miatt fokozott veszélynek voltak kitéve a ragadozók részéről, és a szülői védelem javíthatta a túlélési esélyeiket.

– írták a tanulmányban a kínai kutatók.

Rovatok