Index Vakbarát Hírportál

Kétségkívül ez a nap rotáló bolygócsírája

2015. január 20., kedd 14:47

A Mars és a Jupiter közti kisbolygók főövének legnagyobb, csaknem 1000 kilométer átmérőjű bolygója a Ceres, ami a következő egy évben várhatóan minden titkát felfedi a kutatók előtt. A Vesta felől érkező Dawn űrszonda egyre közelebb kerül hozzá; márciustól pályára állva vizsgálja a főöv egyetlen épségben megmaradt bolygócsíráját – írja a Csillagászat.hu.

A NASA tegnap tette közzé a szonda legfrissebb felvételeit; ezeken a Ceres nagysága már 27 pixeles. Az igazi látványosságot az az animáció jelenti, ami egy órányit mutat be a Ceres 9 órás forgási periódusából.

A január 13-án felvett képek 383 ezer km távolságból, azaz pontosan a Föld-Hold átlagos távolságból készültek. A felszínen egy igen érdekes, nagyon világos folt is látható, ami már a Hubble űrtávcső korábbi képein is látható volt.

A NASA egy feldolgozott képet is közzétett, amin több kráter körvonala is kivehető; a középtől jobbra lévő legnagyobbnak még a központi csúcsa is sejthető. Látványos időszak vár a csillagászokra: a kisbolygóhoz spirális pályán egyre közelebb kerülő Dawn egyre részletesebb képeket fog küldeni a Földre. Mindeközben a Plutót megközelítő űrszonda is lassan célba ér.

Rovatok