Index Vakbarát Hírportál

Miért akar láthatatlan lenni egy szlovák?

2015. január 21., szerda 11:26

Láthatatlanná tévő köpeny – írja J. K. Rowling és több tucat magyar népmese. Szlovák tudósok már fejlesztik – teszi hozzá az MTI, és bármennyire hihetetlen, ez az igaz, nem a népmese.

A statikus mágneses térben láthatatlanná tévő köpenyt a szlovák kutatók a NASA-val együttműködve fejlesztik. Fedor Gömöry, a szlovák tudományos akadémia elektromérnöki intézetének munkatársa szerint a tárgyak így tökéletes elrejthetők a mágnesesség elől.

Gömöry elmagyarázta, hogy a megszerzett tudás segítségével az űrbéli körülményeket lehet szimulálni. Ha elkészül a köpeny, megvizsgálhatják, hogy hat az emberekre és az állatokra a mágneses mező hiánya. A mágneses mezőtől való védelem kutatásából származó ismeretek felhasználásának másik területe az építésnél használt vas rozsdásodásának csökkentése.

Elvben el lehet készíteni azt a köpenyt, ami kizárja a mágneses teret, de egyelőre nem tökéletes a találmány, nincs még kész. A mágneses tér a nullához közelít, de még nem tökéletesen nulla.

– mondta Gömöry.

A kutatók eddig tízmilliomodára csökkentették a mágneses térerőt a köpennyel, ami egy két koncentrikus rétegből álló henger. A belső réteg a mágneses teret taszító szupravezető, a külső ferromágneses anyag, amely vonzza azt. Ha a készülék mágneses mezőbe kerül, akkor nem téríti el a statikus mágneses erővonalakat, nem mutat sem árnyékot, sem visszatükröződést. Így bármilyen, a hengerbe helyezett tárgy láthatatlanná válik a mágneses tér számára.

Rovatok