Index Vakbarát Hírportál

Elárverezik a híres kódfejtő jegyzetfüzetét

2015. január 22., csütörtök 14:13

Árverésre kerül a híres kódfejtő, Alan Turing 1942-es notesze. A brit matematikust tekintik a modern számítástudományok atyjának, híressé azonban akkor vált, amikor a második világháborúban sikerült feltörnie a német hírszerzés tikosító kódját, az Enigmát.

Az 56 oldalas noteszben Turing számítástudományi munkásságának kulcsfontosságú tételei is szerepelnek. Az árverést a Bonhams aukciós ház szervezi, április 13-án tartják majd New Yorkban. A befolyt pénz egy részét jótékony célra használják fel.

Turing 1954-ben öngyilkos lett; korábban hormonkezelésre kényszerítették, hogy így gyógyítsák ki a homoszexualitásából, azaz kémiailag kasztrálták. A brit kormány 2013-ban bocsánatot kért emiatt, illetve Turing posztumusz uralkodói kegyelemben is részesült.

Becslések szerint Turing és a Bletchley Park-i kódfejtő csapat, akikkel dolgozott, nagyjából két évvel rövidítették meg a második világháborút, és ezzel 22 millió ember életét menthették meg. A gépek, amiket a németek titkosító kódja, az Enigma feltörésére használtak, később megalapozták a modern számítástudományokat.

Rovatok