Index Vakbarát Hírportál

Lehet biztonságos a GMO

2015. január 22., csütörtök 12:10

Amerikai kutatók megtették az első lépést afelé, hogy olyan génmódosított növényt hozzanak létre, ami nem tud vadon megélni. Mindezt úgy érték el, hogy átírták egy baktérium genetikai kódját; így a növény kizárólag mesterséges vegyszerek hatására tud növekedni. Ha mégis kijut az érintetlen anyatermészetbe, elpusztul.

A Nature-ben publikált tanulmány, amin a Harvard és a Yale kutatói dolgoztak, azt írja, hogy ez lehet a GMO-k új generációja. A génmódosított mikroorganizmusokat eddig is használták Európában, az Egyesült Államokban és Kínában, hogy ipari környezetben gyártsanak belőlük gyógyszereket vagy üzemanyagot, így érthető a biztonságra való törekvés.

Olyan organizmusokat hoztunk létre, amik szintetikus aminosavakat igényelnek az életben maradáshoz.

- magyarázta a projekt jelentőségét Farren Isaacs, a Yale Egyetem professzora.

Több kutatás is próbálkozott a GMO féktelen elterjedésének megakadályozásával. Márpedig a GMO-kat nem csak laborkörülmények között használnák: a génmódosított szervezeteket jól lehet használni például olajfoltok eltakarítására, vagy az emberek életminőségének javítására. Viszont szükség van a biztonsági intézkedésekre is, mivel a génmódosított növények elszaporodhatnak, és ez előre nem látható ökológiai katasztrófákhoz vezethet.

Papíron a Jurassic Park is biztonságos volt

George Church, a Harvard professzora, a tanulmány vezető szerzője szerint a természetes élővilág védelme mindennél pontosabb, ezért a tudományos közösség felelőssége, hogy biztonsági mechanizmussal lássa el a génmódosított növényeket.

Ugyanakkor Huw Jones, a hetfordshire-i Rothamsted Research kutatója szerint ezek a folyamatok még kezdeti fázisban vannak. Julian Savulescu, az Oxfordi Egyetem szakértője szerint ez még nem szüntet meg minden kockázatot: még mindig van rá esély, hogy egyes természeti jelenségek hatására a szaporodásbiztos GMO is megváltozhat, és így már képes lehet vadon is megélni.

(Nem véletlenül tűnhet ismerősnek a történet: a Jurassic Park regényben is úgy akarták megakadályozni a dinoszauruszok elszaporodását, hogy lizinfüggővé tették őket. Létrehoztak egy hibás gént az állatok protein-anyagcseréjükben, hogy lizin nélkül elpusztuljanak – ezt külön adagolták az ételükhöz. Aztán mi lett a vége? A dinók megszöktek, és telezabálták magukat csirkével és babbal, mert azokban sok a lizin.)

Rovatok