Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates és két pohár ürülékes víz

2015. január 23., péntek 11:45

Bill Gates, a Microsoft alapítója volt Jimmy Fallon vendége a szerda esti Tonight Show-ban. A mágnás megitatott egy pohár vizet Fallonnal; a víz különlegessége az volt, hogy ürülékből készült, amit az Omniprocessor nevű készülékkel finomítottak ihatóra. Az Omniprocessor a Bill & Melinda Gates Alapítvány legújabb fejlesztése.

Gates eredetileg két pohár vizet mutatott Fallonnak, hogy kóstolja meg őket. A műsorvezető állítólag azt hitte, hogy palackozott vizet iszik, és a második pohárban lévőt egész jónak találta. Gates mutatott rá, hogy mindkét vizespohárban ürülékszármazék volt.

Bill Gates a műsorban elmondta, hogy világszerte legalább 2 milliárdan nélkülözik az ivóvizet és a higiéniát. A mérnökeik eredetileg arra keresték a megoldást, hogyan lehetne megszabadulni a szennyvíztől, ami a fejlődő országokban komoly probléma, és nemcsak az infrastuktúra hiánya miatt, hanem azért is, mert a szennyvíz betegségeket terjeszt.

A fejlett országok módszere itt nem alkalmazható, az Omniprocessor viszont igen. A seattle-i Janicki Bioenergy által fejlesztett készülék feldolgozza a szennyvizet, kivonja belőle a káros anyagokat, és ivóvizet állít elő belőle.

Gates a saját blogján már januárban promózta az Omniprocessort, és ő is ivott a fertőtlenített vízből. Szerinte a kapott víz minősége legalább olyan jó, mint a palackozott vízé, és minden nap meg tudná inni.

Rovatok