Index Vakbarát Hírportál

Csokimérgezés végzett négy medvével

2015. január 23., péntek 11:59

Négy elpusztult medvét találtak New Hampshire államban a vadászok által csaliként kihelyezett nagy mennyiségű csokoládé közvetlen közelében – írja az MTI. Egy szakértő azt javasolta, hogy függesszék fel a csokicsapdák használatát az erdőkben.

A két felnőtt nőstény medve és a két medvebocs tetemére egy 40 kilogrammos csokoládé- és fánkcsomag 15 méteres körzetében találtak rá tavaly szeptemberben. A New Hampshire-i Egyetemen végzett boncolás és a toxikológiai vizsgálat szerint az állatokkal a csokoládéban található teobromin végzett, amely súlyosan mérgező a medvékre nézve.

A teobromin hatása nyomokban hasonlít a koffeinére – mindkettő a metilxantinok csoportjába tartozik –, de a lassúbb anyagcseréjű állítok, például kutyák és macskák számára akár végzetes is lehet, mivel felpörgeti az emésztést. Valószínűleg a medvéket is ez ölhette meg. Még 2011-ben történt, hogy Michigan államban egy feketemedvebocs halálát kötötték teobrominmérgezéshez.

Andrew Timmins, New Hampshire vadügyi minisztériumának szakértője szerint távol kéne tartani a csokoládét az erdőktől.  Timmins arról beszélt, hogy minden csokoládéban más-más mennyiség található a vegyületből, de mind mérgező lehet; ez attól is függ, hogy a medve mennyit eszik belőle.

A medvék csalihoz vonzását fontos vadgazdálkodási eszköznek tartjuk, ezért nem akarunk megszabadulni tőle, de talán változtatni lehetne a csalikihelyezési gyakorlatban ahhoz, hogy a csokoládé ne mérgezze tovább a vadakat.

– mondta Timmins.

Az ítéletet néhányan kétkedve fogadták; szerintük egyáltalán nem biztos, hogy a csokoládé okozta a halálos mérgezést. Dave Nickerson szerint érdemes lenne a tetemeket fagyállómérgezésre is vizsgálni.

Rovatok