Index Vakbarát Hírportál

Magyar eredmény a Rosetta-küldetésből

2015. január 23., péntek 07:17

Nemcsak a Philae landolása egy üstökösön volt tudományos szempontból érdekes, Rosetta űrszonda elkíséri a 67P/Csurjumov-Geraszimenkó üstököst annak ébredésétől a napközeli maximális aktivitás időszakáig.

Ezalatt az üstökös környéként több változás megy végbe. Kezdetben a napszél (a Napból érkező szuperszonikus töltöttrészecske-áramlás) áthatol az üstökös szublimált (szilárdból légneművé alakult) gázok alkotta ritka légkörén, majd az így ionizált atmoszféra mérete és nyomása úgynevezett határfelületeket alakít ki: létrejön egy térrész, amelyben az üstököshöz köthető hatások dominálnak, ezzel megszületik a magnetoszféra.

A Rosetta Plasma Consortium és a magyar MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói, Szegő Károly és Németh Zoltán  a világon elsőként nyomon követte ezt a folyamatot az első víz eredetű ionok észlelésétől egészen addig, míg az atmoszféra elkezdte eltaszítani a napszelet.

A kutatók meghatározták ennek a korai kölcsönhatásnak a térbeli szerkezetét is. Eredményeikről a rangos Science magazinban számoltak be. A megfigyelések különböző ion-populációkat mutatnak: láthatunk alacsony energiájú, az űrszonda közelében keletkezett ionokat, és olyanokat is, amelyek messzebb, az üstökös előtt keletkeztek, és így már nagy sebességre gyorsította fel őket a napszéllel való kölcsönhatás. Az adatokból az ionok és a semleges atomok fluxusai (adott területen átáramló anyag mennyisége) is megbecsülhetők.

A kutatók ábrázolták is az üstökös-napszél kölcsönhatás kifejlődésének legfontosabb lépéseit (magyarázat alább):

1. Az üstökös közelít a Nap felé.

2. A melegedő üstökösből vízmolekulák szabadulnak fel szublimációval.

3. A Nap ultraibolya sugárzása ionizálja a vízmolekulák egy részét.

4. Az RPC-ICA műszer érzékelni tudja tudja a napszél elektromos tere által gyorsított újszülött ionokat.

5. A napszél az ellenkező irányba térül el, mint amerre az ionokat gyorsítja.

6. Idővel éles határfelületek alakulnak majd ki, amelyek megvédik az üstökös atmoszféráját a napszél közvetlen hatásaitól. Ez egy jól ismert, az aktív üstökösök és a bolygók körül megfigyelhető szituáció.

Rovatok