Index Vakbarát Hírportál

Kihalhat a borneói állatfajok fele

2015. január 23., péntek 15:31

A klímaváltozás és a fakitermelés miatt a Borneón élő állatok fele is elvesztheti az életterét – írja az MTI. Egy nemzetközi kutatócsoport szerint új természetvédelmi területekre lenne szükség a szigeten, különben 2080-ig akár 40 emlősfaj is kihalhat.

Matthew Struebig és Andreas Wilting vezetésével a tudósok olyan modellt dolgoztak ki, ami nemcsak a következő 65 év lehetséges klímaváltozását jósolja meg, hanem figyelembe veszi azt is, hogy Borneóban várhatóan hol fognak megritkulni az erdők. Az elemzéshez műholdas adatokat használtak.

A jóslatok szerint leginkább az alföldi esőerdők változnak meg, de előreláthatóan sok emlős, köztük néhány ritka emberszabású a magasabban fekvő területeken is megélhet. Más állatok viszont, például a laposfejű macska (Priomailurus planiceps), a veszélyeztetett tőzeges és mocsaras területeket részesítik előnyben.

Hogy minél több állatnak biztosítsák az életteret, ahhoz összesen 28 ezer négyzetkilométernyi természetvédelmi területre lenne szükség. Ez a sziget területének nagyjából 4 százaléka. Kiemelten fontosak a magasabban fekvő erdős területek, mert ezek megmaradása sok faj számára létfontosságú.

Rovatok