Index Vakbarát Hírportál

Eddig ismeretlen emberfajt találhattak Tajvanon

2015. január 28., szerda 17:01

Az emberfélék egy eddig ismeretlen fajához tartozó egyed fosszíliáit emelte ki a tengerből egy tajvani halász. A kutatók meggyőződése szerint a pekingi előember (Homo erectus pekinensis), a jávai előember (Homo erectus rectus), valamint a floresi ember (Homo floresiensis) után az ázsiai emberfélék új, negyedik fajáról van szó. A penghui ember 190 ezer éve élhetett az ázsiai kontinensen – írja az MTI.

A 10 centiméteres csonttöredék – az alsó állkapocs jobb fele négy foggal, köztük két nagyőrlővel – a Penghu-szigetek közelében akadt egy halász hálójába. Az értékes fosszília magántulajdonban volt, míg a Kiotói Egyetem kutatója 2009-ben egy fényképen fel nem figyelt a leletre.

A fosszília radiokarbonos kormeghatározását nem sikerült elvégezni, ám a lelet és az ugyanezen a helyszínen talált állati csontok fluor- és a nátriumtartalmának összehasonlító vizsgálata alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Penghu-1-nek elnevezett egyed 190-130 ezer évvel ezelőtt, esetleg 70-10 ezer éve élt az akkor az ázsiai szárazföldhöz tartozó területen.

Az állkapocs egy 160 centiméter magasra és 60 kilósra becsült felnőtté lehetett. A csonttöredék és a fogak feltűnően robusztus méretűek. Az evolúció során kisebbedett az állkapcsok és fogak mérete Penghu-1 azonban sokkal masszívabb állkapcsokkal és fogazattal rendelkezett, mint a lényegesen korábbi jávai és pekingi előember.

A tudósok szerint a kiegyenesedett ember, a Homo erectus új fajáról van szó, amely megítélésük szerint nem volt rokonságban a jávai és pekingi előemberrel. Ez a Tajvanon előfordult legkorábbi példánya a felegyenesedett embernek, és a sziget a legkeletibb része Ázsiának, ahol Homo erectust találtak.

A projektben többek között a tajvani Nemzeti Természettudományi Múzeum geológusai, a japán Nemzeti Természettudományi Múzeum antropológusai, a Kiotói Egyetem és az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai vettek részt. A leletet a nemzetközi kutatócsoport a Nature Communications online kiadásában mutatja be.

Rovatok