Index Vakbarát Hírportál

Idén is megszámolták a magyar sasokat

2015. január 28., szerda 14:01

Idén tizenkettedik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az egyidőben történő megfigyelések miatt „sasszinkronnak” nevezett kezdeményezésen az egyesület közleménye szerint rekordszámú, 394 felmérő vett részt országszerte.

Az MME a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve, január 16-18. között rendezte a számlálást. Idén a megfigyelt területek száma és kiterjedése is növekedett, és az ország legjelentősebb ismert sas-telelőhelyeit is érintette, így pontos képet alkothatunk a hazánkban tartózkodó fajokról és ezek egyedszámáról.

A sasmegfigyelés eredménye szerint jelenleg 702-735 réti-, 272-280 parlagi, 5 fekete és 4 szirti sas é az országban. A sasok népsűrűsége nem változott, hazánkban az utóbbi évekhez hasonlóan átlagosan 4 réti- és 1,5 parlagi sas telel 100 négyzetkilométerenként.

A leggyakrabban megfigyelt ragadozómadár-faj az egerészölyv volt 5762 példánnyal. Kékes rétihéjából 722, vörös vércséből 882, karvalyból 263, gatyás ölyvből 300, kerecsensólyomból 45, vándorsólyomból 42, kis sólyomból pedig 63 egyedet láttak. A rejtett életmódú héjából mindössze 28, a ritka pusztai ölyvből pedig 3 példány került elő. A vonuló, de az utóbbi években egyre gyakrabban áttelelő barna rétihéjából 55 egyedet figyeltek meg.

Az MME szerint az országos sasleltár nem titkolt célja, hogy a sasállomány felmérése mellett az illegális ragadozómadár-mérgezések felderítését, hatásuk monitorozását és visszaszorítását is elősegítse, mivel a régióban a madarak ellen elkövetett bűncselekmények száma nálunk a legmagasabb. Az ilyen esetek számának csökkentése a külföldről érkező sasok védelme miatt nemzetközi felelősségünk is, ebből a célból európai uniós támogatással jelenleg is folyik az MME koordinálásban a Sasbarát Magyarországért LIFE+ program.

Rovatok