Index Vakbarát Hírportál

Mutálódott az ebola

2015. január 29., csütörtök 13:17

Az ebolát Guineában követő tudósok szerint mutálódott a vírus. A franciaországi Pasteur Intézet munkatársai, akik először azonosították még tavaly márciusban az ebolát, most azt vizsgálják, fertőzőbbé vállt-e a vírus.

Mostanáig több mint 22 ezer ember fertőződött meg a vírussal, és 8,795-en haltak meg Libériában, Guineában és Sierra Leone-n. A tudósok több száz vérmintát elemeztek gunieai páciensektől, próbálják követni, hogyan változik a vírus, és miért terjed egyre könnyebben emberről emberre. Azt viszont egyelőre nem tudni, miért mutatja kevesebb ember a tüneteket, mint a korábbi járványoknál.

„Tudjuk, hogy a vírus sokat változik” – nyilatkozta a BBC-nek Anavaj Sakuntabhai humángenetikus. Nem ritka, hogy a vírusok idővel változnak. Az ebola egy úgynevezett RNS-vírus – mint a HIV és az influenza –, ezek nagy arányban mutálódnak, könnyebben adaptálódnak és fertőzőbbek lesznek.

A vírus már korábban is mutálódott, a kutatások szerint viszont Sierra Leonéban az első 24 napban. A mutációk nagy része azonban nem változtat azon, hogyan válaszol a vírus a gyógyszerekre, vagy hogyan viselkedik az emberek között.

Rovatok