Index Vakbarát Hírportál

Izland évente 3,5 centit emelkedik

2015. január 30., péntek 15:58

Egy, az Arizonai Egyetem munkatársainak vezetésével működő csoport mérései szerint Izland szigete évente három és fél centimétert emelkedik. A kutatók szerint ez a 30 éve folyamatosan olvadó és így fogyó jégtakaró miatt lehetséges.

Szerintük az emelkedésre csak az lehet a magyarázat, hogy a földkéreg feljebb emelkedik amiatt, hogy csökken a teher, amit az olvadó jégsapka jelentett korábban. Kutatók már korábban is megmérték a két jelenséget külön-külön, de csak egy friss vizsgálat eredményei alapján lehet összekapcsolni a két eredményt.

Most 62 darab, Izland területén elhelyezett GPS-es mérőműszer adatait rakták össze, ez alapján felállítva egy modellt arról, hogy is mozgott a felszín 1995 óta. Eredetileg a földrengéseket akarták megfigyelni, de 2013-ban az egyik műszer adataiban észrevették, hogy a sziget emelkedése felgyorsult. A csapat ekkor leellenőrizte a 61 másik műszert is, ami hasonló értékeket mutatott.

Az adatok kielemzése kimutatta, hogy főleg olyan területeken gyorsult fel az emelkedés, ahonnan nagy mennyiségű jég olvadt le a közelmúltban. Minél messzebb volt egy mérőműszer a korábban tekintélyes méretű, de mára lesoványodott jégsapkáktól, annál kisebb volt az emelkedés mértéke. A matematikai modellek kimutatták, hogy nem is feltétlenül az olvadás maga a probléma, hanem az, hogy egyre gyorsabban olvad a jég.

Rovatok