Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes hangok és villódzások nyomába eredtünk

2015. január 31., szombat 13:18

Szerte a fővárosban különös jelenségeket tapasztaltak olvasóink hajnali 2-3 óra környékén. Néhol csak pár villanást láttak az utcáról, míg mások azt is észrevették, hogy a közúti lámpák fénye elhalványult, majd megint rendesen működni kezdtek.

A jelzett időpont környékén épp a kocsimban ültem Gazdagréten, amikor azt vettem észre, hogy a környéken pár lámpa és egyéb világító panelek (mint egy reklámtábla pl.) kikapcsolnak, vagy a fényerejük néhányszor meginog. Ezután legalább két ilyen villanást láttam északi irányból, de a puffanást esélyem nem volt hallani, mert egyrészt szinte viharos szél tombolt, másrészt a felhúzott ablakokon át minden halkabb... Mindenesetre direkt füleltem, hátha hallom a villám utáni dörrenést, de az kimaradt.

Megkerestük az ELMŰ sajtóosztályát, hátha tudnak valamit a jelenségről. Nem válaszoltak. Villódzó fények, tomboló vihar, nemsokára idelátogat Angela Merkel - ilyenkor törvényszerű, hogy az összeesküvés-elméleteket gyártó gépezet fogaskerekei szép lassan elkezdenek forogni .

Pedig teljesen hétköznapi dologról lehet szó. A geomágneses viharok hajszálra pontosan ilyen jelenségeket produkálnak. Már a legenyhébb, G1-es besorolásba tartozó viharok miatt is kisebb ingadozás lép fel az elektromos elosztóhálózatban.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) űridőjárást figyelő részlege szerdán adott ki egy előrejelzést arról, hogy mégneses viharokra kell számítani január 30-án, sőt 31-én is. Ha péntek éjjel lemaradt erről a rendkívüli jelenségről, akkor szombaton még van esélye átélni.

Rovatok