Index Vakbarát Hírportál

Megvan a magyarázat a furcsa villódzásokra

2015. február 1., vasárnap 10:22

Szombaton szerte a fővárosban különös jelenségeket tapasztaltak olvasóink hajnali 2-3 óra környékén. Néhol csak pár villanást láttak az utcáról, míg mások azt is észrevették, hogy a közúti lámpák fénye elhalványult, majd megint rendesen működni kezdtek.

A ELMŰ sajtóosztálya egyelőre nem reagált megkeresésünkre. Olvasónk azonban megtalálta a megoldást: a furcsa a fényjelenségeket a Budapestet ellátó 120 kilovoltos nagyfeszültségű távvezeték hálózat meghibásodása okozta. 

Olvasók szerint valamelyik oszlopon az egyik szigetelő vagy túlfeszültség levezetőn keletkezhetett íves zárlat, valahol Újpest közelében. "A biztonsági automatika többször is próbálta visszakapcsolni a zárlatos szakaszt. Ilyenkor több 10 kiloamperes zárlati áramok folynak mely felér egy-egy villámcsapás áramával" – írja olvasónk.

Választ kaptunk arra is, miért nem volt áramszünet: "Ezek a rendszerek úgynevezett hurkolt hálózatok, hálózat meghibásodás esetén egy másik vezeték veszi át a feladatott míg a hibás szakasz lekapcsol.  Ez annak a magyarázata is, hogy a közvilágítás kialudt a feszültség kimaradásra és csak a nátrium izzók kihűlése után jött vissza a fény".

2013-ban is láthattak furcsa villanásokat a budapestiek, akkor is az elektromos hálózatban kellett keresni a megoldást: a  VNL-Veiki telepén megmutatták, hogyan keletkezhetnek ezek.

Élőben láttuk a titokzatos villanást

Rovatok