Index Vakbarát Hírportál

Hétméteres nyaka volt a csicsiangi sárkánynak

2015. február 3., kedd 11:21

Hosszúnyakú, körülbelül 160 millió éves dinoszaurusz maradványait találta meg egy nemzetközi kutatócsapat a délnyugat-kínai Szecsuán tartományban – írja az MTI. A Csicsiang város egyik építkezésén talált, megkövesedett maradványok a dinoszauruszok egy eddig ismeretlen fajtájától származnak, melyet rendkívül hosszú nyaka tesz különlegessé.

A helyszínen dolgozó paleontológusok úgy becslik, hogy az állat 15 méter magas lehetett, magasságának a fele, több mint hét méter a nyaka volt, azt tartó vállai pedig akár a 2-3 méteres szélességet is elérhették.

A hosszúnyakú dinoszaurusz a Qijianlong guokr nevet kapta, ami kínai nyelven "csicsiangi sárkányt" jelent. Az állat teljes csontvázát nem találták meg a kutatók, nyakának legnagyobb része, koponyája, törzsének darabjai és farkcsontjai kerültek elő.

A rendkívül hosszú nyak ugyan igen sebezhetővé tette az állatot, ugyanakkor számos előnyt jelentett, az étkezésnél pédául nem tett szükségessé túlságosan sok mozgást, igaz, az egyensúly megtalálása így is kihívást jelenthetett – állítják a szakértők.

A maradványok vizsgálatából kiderült, a Qijianlong guokr nyakában lévő csontok – egyes madárfajokhoz hasonlóan – levegővel töltöttek, ami a nyak súlyát jelentős mértékben lecsökkentette. Az állat valószínűleg erdőlakó volt, hosszú, a fák koronájának leveleit is elérő nyaka mellett erre felfedezési helyének akkori, zölddel, folyókkal és tavakkal teli jellege is utal - vélik a szakértők.

Rovatok