Index Vakbarát Hírportál

Orvosi tévedés miatt idegen asszony gyermekét szülte meg egy anya

2015. február 3., kedd 19:03 | aznap frissítve

– Pistikém, hozz ide a kamrából két tojást!
– De anya, csak egy van!

Az észak-lengyelországi Szczecin orvosi egyetemének nőgyógyászati klinikáján most egy ideig aligha ez lesz a legnépszerűbb vicc. És mondjuk nemcsak azért, mert eleve szarabb, mint Angela Merkel által elfenekelt magyar kormánytagnak lenni. Sokkal inkább azért, mert a klinikán nemrég tévedésből nem az anya – vagyis a gyereket megszülő nő –, hanem egy idegen asszony petesejtjét használták egy mesterséges megtermékenyítés során. Hogy most pontosan ki is az anya, azt nehéz lenne megmondani.

Ön szerint egy ilyen esetben ki az anya?

  • 1683
    Aki megszülte a gyereket
  • 815
    Mindketten
  • 709
    Akinek Koncz Zsuzsa elénekelné a Mama, kérlek!-et
  • 643
    Akinek a petesejtjéből kifejlődött a gyerek

A botrányos eset miatt Bartosz Arlukowicz egészségügyi miniszter rendkívüli eljárást kezdeményezett, és bejelentette: a klinikát kivonják a méhen kívüli megtermékenyítést támogató állami programból, és pénzbírságot szabnak ki rá. Azt is elmondta, hogy a kormány még ezen a héten megvitatja a mesterséges megtermékenyítést szabályozó törvény tervezetét.

A méhen kívüli (in vitro) megtermékenyítést szabályozó törvény egyelőre nem része a lengyel jogrendszernek. Az Európai Bizottság az emberi szövetek és sejtek minőségéről és biztonságáról szóló irányelv be nem tartása miatt be is perelte Lengyelországot az EU bíróságánál.

Az uniós irányelv lengyelországi alkalmazását éppen a mesterséges megtermékenyítésről folyó vita késlelteti. A kormányzó Polgári Platform egyes hívő katolikus képviselői, és a fő ellenzéki erő, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság is kifogásolja ezt az eljárást, amely szerintük sérti az emberi méltóságot, az élethez való jogot. A megtermékenyített petesejtek egy részét ugyanis nem „használják fel”, hanem mintegy „kiselejtezik” – írja az MTI.

A törvényi szabályozás hiányosságai ellenére Lengyelországban a mesterséges megtermékenyítést 2013 óta az állam finanszírozza. Tavaly októberig mintegy tíz- és félezer asszony részesült ilyen kezelésben, melynek eredményeképpen 677 gyermek született, erre az állam nagyjából 17 millió eurót költött.

Rovatok