Index Vakbarát Hírportál

Lefagyasztják a fekáliát, ezzel gyógyítanak

2015. február 5., csütörtök 12:49

Mindenki kakil, ez az élet rendje, ahogy az is, hogy utána lehúzzuk a vécét. Az OpenBiome nevű vállalkozás viszont változtatni szeretne ezen a gyakorlaton: fizetnek a fekáliamintákért, hogy aztán életmentő széklettranszplantációs kezeléseket végezhessenek azokon, akiket megfertőzött az antibiotikum-rezisztens Clostridium difficile baktérium.

A baktériumfertőzés hasmenést okoz, minden évben körülbelül 250 ezer amerikai kerül kórházba miatta, és 14 ezren bele is halnak. A sok antibiotikum-használat után általában nincs hatékony megoldás, leszámítva a fekáliaátültetést, ami pontosan olyan rossz, mint amilyennek hangzik.

Az orvosok csövekkel, kolonoszkópiával juttatnak fekáliát a betegekbe, és azzal egészséges baktériumflórát. Bonyolult folyamat, de nagyon sikeres. Egy új módszer kapszulákra épül: fagyasztott fekáliát adnak a pácienseknek, ami elbomlik a szervezetben és kis adagokban kiereszti tartalmát. 

Ezeket a kapszulákat készíti az OpenBiome. Fizetnek a donoroknak, akik ezért heti többször adnak mintákat. Nem adhat bárki mintát, először egészségügyi vizsgálaton kell megfelelniük. A programmal heti 250 dollárt lehet keresni (67 ezer forint).

Rovatok