Index Vakbarát Hírportál

Radarhiba miatt maradt a Földön egy rakéta

2015. február 9., hétfő 07:39

A radarrendszer egy hiányossága miatt az amerikai SpaceX űrhajózási cég vasárnap az utolsó percekben kiadott utasítással elhalasztotta egy napkitörés-figyelő műhold fellövését, írja az MTI.

Az indítás újabb kísérlet lett volna arra is, hogy a hordozórakétát újrafelhasználás céljából visszairányítsák a Földre. A hordozórakéták visszanyerése és újbóli használata révén olcsóbbak lehetnének és sűrűbben követhetnék egymást a felbocsátások, de ilyen manőver eddig még senkinek nem sikerült. A SpaceX a Dragon teherűrhajó múlt havi elindítását követően sikeresen visszairányította a hordozórakétát a Florida partjaitól néhány száz kilométerre lévő tengeri platformra, de a hidraulikus rendszer hibája miatt a leszállás nem sikerült, a rakéta a platformot elérve felrobbant és darabjaira tört.

A cég a mostani indítástól azt reméli, hogy a rakétát épségben sikerül visszaérkeztetni a Földre.

Az űrbe juttatandó megfigyelőrendszer a Földtől mintegy 1,6 millió kilométeres távolságban figyeli a Nap sajátos sugárzási tevékenységét, amely a földi kommunikációt, az energiaellátást és a légi közlekedést is képes befolyásolni.

A meghibásodott radarelemnek csak a rakéta nyomon követésében van szerepe, az indításhoz közvetlenül nincs rá szükség. A startot várhatóan helyi idő szerint már kedden újra megkísérlik.

Rovatok