Index Vakbarát Hírportál

Ürülékkereső kutyák segítenek a veszélyeztetett fajokon

2015. február 9., hétfő 15:56 | aznap frissítve

A kutyáknak remek szaglásuk van, ezt mindenki tudja, rengeteg film, regény épül nyomózó kutyákra, bombakeresőkre. A szaglásuk viszont nemcsak erre jó: kevesen tudják, de ökológusoknak is segítenek megvédeni a veszélyeztetett fajokat azzal, hogy kiszagolják  az ürüléküket.

Az erre kiképzett kutyák képesek megtalálni az óriás hangyászok végtermékét ugyanúgy, mint az egerekét. A legtöbb kutyát az USA-ban a e Conservation Canines program keretében a University of Washingtonon képzik ki, már 1997 óta. A kutyákat 4300 hektáron tanítják be az ürülék begyűjtésére. A negyven fős csapatot 12 fajra tanítják be: rozsomákok, tapírok, leguánok és még kardszárnyú delfinek észlelésére is.

Ugyanazt a módszert használják, mint a drogkeresésre betanított kutyáknál: finomságokkal tanítják meg őket arra, melyik anyagoknál jelezzenek. Az egész egyszerű labdajátékra épül, először akkor kapnak jutalmat, ha visszahozzák a labdát.

A begyűjtött ürülékekből a kutatók DNS-mintákhoz juthatnak, követhetik a fajok vándorlását és következtethetnek a hím-nőstény-arányra is. 

Rovatok