Index Vakbarát Hírportál

Búcsút mondhatunk a hidrogénezett olajnak

2015. február 16., hétfő 11:06

Február 18-án lejár az egy éves türelmi időszak, és minden hazánkban kapható élelmiszernek meg kell felelnie a transz-zsírsav (TFA) tartalmat korlátozó rendelet előírásainak - közölte az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI). A pozitív hatások már most is érezhetők, csökkent az egészségügyi kockázatot jelentő élelmiszerek száma. Az OÉTI abban bízik, hogy a rendelet hatására

évente 3-6 ezerrel kevesebben halnak meg hazánkban szív- és érrendszeri betegségek miatt.

A transz-zsírsavak a növényi olajok részleges hidrogénezésékor keletkeznek, és már számos vizsgálat rámutatott, hogy azok rendkívül ártalmasak az egészségre. Naponta 5 gramm transz-zsírsav bevitele 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetőségét. Ezen kívül az anyag elősegíti a gyulladások, a cukorbetegség, a hasi elhízás, az érfalkárosodás, a szívritmuszavarok és bizonyos daganatos betegségek kialakulását is. 

Az OÉTI korábbi vizsgálataiból kiderült, hogy közel 900 élelmiszer egyötödében a TFA mennyisége meghaladta az egészségügyi határértéket, sőt bizonyos termékek esetében (kekszek, nápolyik, teasütemények, csokoládéízű termékek, szaloncukrok és cukrászsütemények) a határérték ötszörösét is meghaladta a TFA szintje. Az OÉTI becslése szerint a lakossági bevitel átlagosan 6,8 gramm volt, de a nagyfogyasztók esetében akár 50 gramm is lehetett.

A TFA-szintet korlátozással Magyarország a nemzetközi élvonalban van, hiszen most csak öt uniós országban van érvényben ilyen rendelet.

Rovatok