Az ízlelés általában segíti az állatok életben maradását, de a pingvinnek nincs szüksége ilyesmire, mert egyben nyeli le a halakat. Az evolúció elintézte az ízlelésért felelős génjeit, és a röpképtelen madarak ma már csak a sós és savanyú ízeket érzékelik.
A pingvinek az édes, a keserű és az umami (húsos) ízeket egyáltalán nem érzékelik. Az utóbbi meglepő egy húsevő állatnál, de a pingvin nem sok hasznát venné a hús ízének, hiszen a halakat rágás nélkül fogyasztja el.
A fagyos környezet sem segíti az ízek érzékelését, mondta Jiancsi Csang az amerikai Michigan Egyetem és a kínai Wuhan Egyetem munkatársa. Az édes, a keserű és az umami ízérzékelő receptorai nagyon alacsony hőmérsékleten nem tudnak jeleket küldeni az agynak. Valószínűleg ez vezetett a gének elvesztéséhez.
A madarak többsége egyébként egyáltalán nem érzékeli az édes ízt, ami alól a nektárt fogyasztó kolibri a kivétel.