Index Vakbarát Hírportál

Emberi génnel adtak nagyobb agyat egy egérnek

2015. február 20., péntek 17:28

Megtalálták az emberi dns-nek azt a részét, amely nélkül ma nem lenne ekkora agyunk. Ehhez egereken kísérleteztek, és a megfelelő emberi gének beültetésével 12 százalékkal több méretnövekedést sikerült elérni az agyukban, mint amikor csimpánzok ugyanilyen génjeit használták fel.

A Duke Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a HARE5 gén nagyon aktívan részt vesz az agykéreg fejlődésében, és valószínűleg az irányítása alatt áll az Fzd8 nevű gén is, ami az agyfejlődésben kulcsfontosságú. A Debra Silver által vezetett kutatócsoport kifejezetten olyan javító mechanizmusokat keresett a dns-ben, amelyek más, szomszédos gének aktivitását szabályozzák. Elsősorban az agyfejlődéssel kapcsolatos génekre fókuszáltak, és igyekeztek olyanokat kiválogatni, amelyek az emberekben és a főemlősökben másmilyenek.

Ezzel bebizonyosodott, hogy a géneknek meghatározó szerepük van az emberi agy kifejlődésében. Azt viszont további kutatásokkal kell tisztázni, hogy a méret e génnel elért növekedése miként befolyásolja az egyed intelligenciáját.

Rovatok