Index Vakbarát Hírportál

Teljesen átalakítja a galaxist egy szupererős fényű fekete lyuk

2015. február 20., péntek 11:07

Elképesztően erős kozmikus szél fúj egy szupermasszív fekete lyukból, amit az angliai Keele Egyetem kutatói két röntgenteleszkóppal figyeltek meg a PDS 456 nevű galaxis középpontjában. A csillagászok láttak már ilyen szeleket, de most először észleltek olyat, aminek teljesen gömb formája van.

A kozmikus orkánról azt is megállapították, hogy az egész galaxis jövőjét meghatározza. El fogja venni a fekete lyuk táplálékát, lelassítja a csillagkeletkezés ütemét, és a most mindennél ragyogóbb fiatal galaxisból pislákoló középkorú lesz.

Gázt neki!

Most a PDS 456 középpontjában lévő szupermasszív fekete lyuk elképesztő mennyiségű gázt és port fogyaszt el a gravitációs süllyesztőjében. A beeső anyag hatására fényt bocsát ki, és mivel rengeteg anyagot emészt fel, a sugárzás túlragyogja a galaxis összes csillagát. Ezeket a galaxisokat hívják kvazárnak.

A legfrissebb megfigyelések során egy kifelé haladó gázbuborékot vettek észre, amely egyre jobban távolodik a fekete lyuktól. Új felfedezés, hogy a fekete lyukból kiáramló szél nem egy szűk, egy irányba mutató sugár, hanem egyszerre minden irányba fúj. Ez azt jelenti, hogy óriási tömegeket mozgat meg - mondja Emanuele Nardini, a Keele kutatója.

A PDS 456 galaxis szeleinek energiája egyetlen másodpercben nagyobb, mint amennyit egybillió Nap bocsátana ki.

Ezek a szelek át is fogják alakítani a PDS 456-ot, elsősorban azzal, hogy folyamatosan kifelé fújják a fekete lyuk tápanyagát. A kozmikus szél csökkentheti a galaxis korongjának méretét, vagy akár el is pusztíthatja azt. Magyarán a mostani nagy étvágya a fekete lyuk elvágja maga elől a táplálékforrást.

Ha már nem lesz tápanyaga a galaxisnak, nem is fog olyan erősen sugározni. Ezzel a PDS 456 elhalványul, mint a többi, nem túl aktív galaxis. A kozmikus szelek enyhülése a csillagok keletkezését is lassítja azzal, hogy szétfújja a gázokkal és porral teli régiókat, amelyek most még ideális termőtalajt biztosítanak a csillagok születéséhez.

Rovatok