Index Vakbarát Hírportál

Az elmúlt 16 év legnehezebb kábelfektetése

2015. február 23., hétfő 11:01

Űrsétát tettek amerikai űrhajósok a hétvégén, és közben megkezdték a kábelfektetést a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hamarosan megérkező új egységéhez – írja az MTI. Butch Wilmore és Terry Virts űrhajósoknak összesen 233 méter kábelt kell lefektetniük, így a héten még kétszer, szerdán és vasárnap is űrsétára indulnak.

A NASA illetékesei elégedettek a munkálatok haladásával: a szombaton kezdett űrsétán 104 méter elektromos vezetéket sikerült rögzíteni. A NASA azt mondta, az ISS 16 éves történetének legbonyolultabb kábelfektetéséről van szó. „Még sok munka van hátra” – mondta a művelet parancsnoka a hatórás űrséta végén.

A tervek szerint 2017-ben köt ki az űrállomáson az első, emberek szállítására is alkalmas kereskedelmi űrhajó. Az ehhez szükséges két dokkolóegység közül az elsőt júniusban fogják felbocsátani.

A NASA 2011-ben állította le az űrsiklóprogramját, így manapság orosz Szojuz űrhajókkal küld fel űrhajósokat az ISS-re, fejenként 71 millió dollárért. Az Egyesült Államok azt szeretné, ha legkésőbb 2017-ig magáncégek fejlesztenének ki űrtaxikat, és ezeket használhatnák a Szojuzok helyett. A NASA-űrhajósok szállításáért elsősorban két amerikai vállalat verseng: a SpaceX, illetve a hivatal régi szerződéses partnere, a Boeing.

Rovatok