Index Vakbarát Hírportál

A fű nem is annyira veszélyes

2015. február 24., kedd 10:26

Más élvezeti cikkekkel, például az alkohollal összevetve a marihuána még biztonságosabb is lehet a korábban véltnél, miközben a kutatók többnyire alábecsülik az alkoholfogyasztásból fakadó veszélyeket – derült ki egy új kutatásból.

A Scientific Reportban megjelent tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy milyen kockázati tényezői vannak a leggyakrabban használt kábítószereknek. Végül megállapították, hogy

az alkohol a legveszélyesebb szer, csak utána jön a heroin és a kokain.

A marihuána ezzel szemben a lista legalján kapott helyet: a szer 114-szer kevésbé halálos, mint az alkohol. A kutatók több számítást végeztek, hogy meghatározzák, az egyes anyagokból mekkora a halálos adag: a marihuánafogyasztás esetén volt a legalacsonyabb a halálozási kockázat.

A mostani tanulmány eredményei megerősítik a nagyjából 10 éve lefektetett kábítószer-biztonsági rangsort, bár most némileg más módszertant használtak. Az eredményekben tehát nincs túl sok újdonság, inkább csak a korábbi megállapításokat erősíti meg.

Nem, nem biztonságos

Az, hogy a fű biztonságosabb az alkoholnál, még nem azt jelenti, hogy a marihuánafogyasztás nem veszélyes. Ezzel kapcsolatban több tévhit is kering: a fogyasztók azt állítják, hogy a marihuána természetes anyag, amit gyógyszerként is használnak, így biztonságos a fogyasztása.

Az érvelés némileg sántít, mert a kígyóméreg is természetes, de biztonságosnak senki nem nevezné. És évente több tízezren halnak meg receptre kapható gyógyszerek fogyasztása miatt. A sótúladagolás növeli a gutaütés kockázatát, a túlzott cukorbevitel elhízást és fogszuvasodást okoz; gyakorlatilag minden, a szervezetbe juttatott anyag egészségügyi kockázatot jelent. Főleg akkor, ha pszichoaktív szerekről van szó.

A mostani eredmények inkább a törvényalkotás szempontjából lehetnek fontosak, mivel a döntéshozók így valóban a rizikófaktor szerint osztályozhatják a drogokat. A tanulmány vezető szerzője is megjegyezte, hogy a pszichoaktív drogok besorolása nélkülözi a tudományos alapot, és a mostani eredmények ezt csak megerősítik. A kutatók azt látnák célszerűnek, ha a drogpolitika inkább a dohány és az alkohol okozta egészségügyi kockázatokkal foglalkozna, mert egészségügyi szempontból ez lenne a célravezető.

Rovatok