Index Vakbarát Hírportál

Az áram napfogyatkozás miatt elmarad

2015. február 24., kedd 14:36

Március 20-án részleges napfogyatkozás lesz Európában, és még nem tudni, hogy fog erre reagálni az elektromos hálózat.  Az európai elektromos átvitelirendszer-üzemeltetők hálózata (ENTSOE-E) szerint a napfogyatkozás megterheli a hálózatot, mivel a napenergia mennyisége ekkor egy időre erősen csökkenni fog – írja az MTI.

Ha aznap tiszta lesz az ég, 35 ezer megawatt napenergia-veszteséggel kell számolni; ennyi fog eltűnni az európai elektromos rendszerekből, majd lassan visszatérni. Erre akkor kerül sor, amikor a kontinensen megindul a munkaidő. Felhős időben a jelenség hatásai csekélyebbek lesznek.

Az európai átvitelirendszer-üzemeltetőknek komoly próbatétel az esemény. Napfogyatkozások korábban is voltak, de az ENTSOE-E tavaly decemberi tanulmánya azt írja, hogy ma már nagyobb a kockázat, mivel egyre több a fotovoltaikus, azaz napkollektoros energiatermelő egység. Elképzelhető, hogy az energiahiányt más forrásokból kell majd pótolni.

A szakértők úgy látják, az európai üzemeltetők közötti koordináció döntő jelentőségű lesz. Alapos előkészítés után, a részleges napfogyatkozás előtt és közben az üzemeltetők online kapcsolatban fognak állni, hogy összehangolják a tervezett mentőakciókat.

Az ENTSOE-E oldalán a napfogyatkozás hatásait elemző tanulmány mellett a gyakori kérdések és válaszok listáját is közzétették. Ebben elmagyarázzák azt is, miért más a napfogyatkozás az energiaellátás szempontjából, mint a szokásos naplemente-napfelkelte.

Rovatok