Index Vakbarát Hírportál

2016-ban megszülethet az első háromszülős gyerek

2015. február 24., kedd 23:46

A Lordok Háza nagy többséggel megszavazta Nagy-Britanniában azt a törvényt , amelyik háromszülős lombikbébik létrehozását teszi lehetővé, írja a BBC. Az új szabályozásnak köszönhetően 2016-ban születhetnek meg az első háromszülős gyerekek.

 A most legalizált eljárás lényege, hogy az anyába való beültetés előtt megváltoztatják az embrió DNS-ét, hogy ezzel súlyos örökletes betegségeket kerüljenek el. A születendő gyerek három ember genetikai állományát hordozza majd magában. Az apa és az anya örökítőanyaga mellett, egy donor nőét is felhasználják, ám ez csupán maximum 0,1 százaléka lehet a DNS-nek.

A háromszülős eljárásban, amikor az anya DNS-ében mitokondriális hiba van, egy másik egészséges mitokondriummal élő nő petesejtjét is felhasználják. Utóbbi petesejtnek eltávolítják a sejtmagját, vele a donor nő genetikai állományának túlnyomó részét, tőle csak a mitokondriális DNS származik. Ebbe a kiürített petesejtbe helyezik a megtermékenyített embriót.

A törvény értelmében az eljáráshoz a szülőknek meg kell kapniuk a Humán Termékenységi és Embriológiai Hatósága (HFEA) engedélyét. Nagy-Britanniában évente mintegy 125 gyerek születik az anya DNS-ében lévő mitokondriális hibából eredő genetikai betegséggel. Az eljárás, amelyet a Welcome Trust newcastle-i mitokondriális kutatóközpontjában fejlesztettek, ezt fogja megelőzni, írta korábban az MTI.

A mitokondrium a sejteket energiával ellátó sejtszervecske, ha ez hibás, olyan betegségekhez vezethet, mint az epilepszia, szívproblémák, mentális retardáltság vagy izomdisztrófia.

Rovatok