Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes szibériai kráterekre bukkantak

2015. február 24., kedd 18:01

Műholdas felvételeken négy újabb ismeretlen eredetű krátert fedeztek fel a kutatók az észak-szibériai Jamal-félszigeten – írja az MTI. Nem ez az első ilyen eset, tavaly júliusban már három hatalmas mélyedésre bukkantak. A szakértők szerint több tucat kráter lehet még a térségben; szerintük a helyiek biztonsága érdekében azonnali vizsgálatokra van szükség.

Biztos vagyok benne, hogy még több kráter van a Jamal-félszigeten, csupán meg kell keresnünk őket. Úgy feltételezem, hogy további 20-30 mélyedéssel kell számolnunk. [...] Fontos, hogy ne ijesszük meg az embereket, de megértsük, hogy nagyon komoly problémáról van szó, amelyet muszáj kivizsgálnunk.

– mondta Vaszilij Bogojavlenszkij professzor, az orosz tudományos akadémia levelező tagja, a moszkvai kőolaj- és gázkutató intézet igazgatóhelyettese.

A tanulmányozásuk is veszélyes

Tavaly novemberben a kutatók leereszkedtek az egyik kráterbe, hogy adatokat gyűjtsenek a lyukak keletkezéséről. A Siberian Times tavaly decemberben arról írt, hogy a kutatók elmélete szerint a mélyedéseket a föld alatti hő, vagy a klímaváltozással összefüggő hőmérséklet-emelkedés által kiváltott gázrobbanások okozták.

Bogojavlenszkij úgy látja, hogy mivel a szakemberek nem tudják megjósolni, hol és mikor következnek be ilyen gázrobbanások, a tanulmányozásuk nagyon veszélyes. A szakértő csapata azonban újabb expedíciót tervez a mélyedésekhez: állomásokat akarnak felállítani a térségben, hogy érzékelhessék a kráterek megnyílásával esetlegesen együtt járó földrengéseket.

Most olyan alapvető kérdésekre kell választ találnunk, mint hogy az egyes területek milyen feltételek közt a legveszélyeztetettebbek. Ezek a kérdések ugyanis igen fontosak az északi városok biztonsága, valamint a kőolaj- és földgázkitermelő komplexumok szempontjából.

– mondta Bogojavlenszkij.

Rovatok