Index Vakbarát Hírportál

Indul a húszmillió dolláros űrverseny

2015. február 26., csütörtök 10:44

Hamarosan megkezdődhet a valódi űrverseny: a Google Lunar Xprize két versenyzője bejelentette, hogy 2016 végéig űrjárművet fognak juttatni a Holdra. Az Xprize 20 millió dollárt kínál minden csapatnak, akik sikeresen célba juttatnak egy holdjárót, megtesznek vele 500 métert, majd visszaküldik az elkészült fényképeket a Földre.

Az Astrobotic – egy pittsburghi űrlogisztikai vállalat – még decemberben jelentette be, hogy elindul a verseny első küldetésén. Azt tervezik, hogy Cape Canaveralról fogják fellőni az Andy nevű holdjárójukat, még 2016 vége előtt. A küldetéshez a SpaceX saját gyártmányú Falcon rakétáját használnák.

Az amerikai cég szövetkezett a japán űrvállalattal, a HAKUTO-val, elvállalva, hogy a misszióra magukkal viszik a japán cég két holdjáróját, a Moonrakert és a Tetrist is. Az Astrobotic és a HAKUTO már korábban kaptak 5,25 millió dollár támogatást az Xprize-tól a részeredményeikért.

Nascar a Holdon

A lassú haladás miatt a régóta kitűzött verseny eredeti határidejét már sokszor kitolták, de az Astrobotic vezérigazgatója, John Thorton úgy látja, ha sikerül eljutni a Holdra, izgalmas verseny kezdődhet a célba jutásért. „Nascar a Holdon!” – mondta Thorton.

Bármilyen lelkesen is hangzik mindez, a Holdon nem egyszerű landolni. Andrew Barton, az Xprize programigazgatója emlékeztetett, hogy a kínai Chang'e-3 műszaki hibája is megmutatta, hogy a Holdon igen bonyolult megtenni az 500 méteres utat – ehhez komoly technikai felkészültség kell.

Rovatok