Index Vakbarát Hírportál

A SpaceX plazmahajtóműves műholdakat állított pályára

2015. március 2., hétfő 10:38

Két műholdat is sikerrel állított pályára a SpaceX privát űrvállalat Falcon–9-es rakétája, amit magyar idő szerint hétfő hajnalban indítottak el a floridai Cape Canaveralről. A 22 emelet magas rakéta az indítás után 73 másodperccel már átlépte a hangsebességet.

Az ABS 3A és az Eutelsat 115 West B nevű műholdak egymáshoz képest öt perces különbséggel váltak le a szállítóeszközről 63 ezer kilométer magasan. A két műhold úgynevezett szuperszinkron pályára állt, ahol a pályájuk legalacsonyabb pontja 410 kilométer lesz a Föld felszínétől számítva. A mostani küldetés volt az első, ahol a SpaceX egyszerre két műholdat vitt az űrbe, ezt a Boeing által tervezett hordozókeret tette lehetővé (ezt szintén a mostani küldetésben használták először). A két műhold sem mindennapos, ezek az első, tisztán elektromos rendszerű, plazmameghajtású műholdak, amik ilyen magas pályára álltak a Föld körül.

A SpaceX mostanában főleg azzal váltott ki nagyobb érdeklődést, hogy folyamatosan tesztelik a visszatérő gyorsítófokozattal működő rakétájukat. A rakéták újrafelhasználhatóságát megoldó, így az egyes küldetések költségeit csökkentő kísérlet lényege, hogy a Falcon–9 első fokozata nem a tengerbe zuhan, miután kiégett és levált a rakéta többi részéről, hanem a maradék hajtóanyag felhasználásával, programozottan visszatér egy előre meghatározott pontra, és ott szabályos leszállást hajt végre, függőleges helyzetben, rugós talpakon talajt fogva.

A SpaceX az elmúlt két kilövés során egyszer sikertelenül, egyszer félig sikeresen tesztelte a megoldást, de a mostani indításnál erre nem volt mód. Ha a terhet ilyen magasra kell vinni, mint a most szállított két műholdat, a rakéta első fokozatában egyszerűen nem marad elég üzemanyag a leszálláshoz szükséges háromszori hajtóműindításhoz, így nincs is értelme próbálkozni a visszatéréssel – az első fokozat ilyenkor hagyományos módon egyszerűen visszazuhan az óceánba. A bumerángrakéta következő tesztjére az április 10-re tervezett startnál lesz lehetőség, a rakéta akkor csak a Nemzetközi űrállomásig megy majd, vagyis bőven marad üzemanyag a visszatéréshez szükséges fékezéshez.

Rovatok