Index Vakbarát Hírportál

Bármit megvéd az origamis papírpáncél

2015. március 8., vasárnap 12:22 | aznap frissítve

Egy papírból páncél első hallásra nagyjából annyira tűnik hasznosnak, mint az üvegből készült kalapács, de ha kicsit jobban a dolgok mögé nézünk, kiderül, hogy minden csak azon múlik, milyen technológiát használunk munka közben.

A Kaliforniai Egyetem szakembere, Bin Liu kollégáival közösen olyan precíziós hajtogatási módszert dolgozott ki, ami megakadályozza, hogy a papírpáncélba bugyolált tárgyat össze lehessen nyomni.

A pajzs egy kerek, közepén lyukas formájú valami lett, a hajtási vonalakat lézerrel jelölték be. A titok az egyre kisebb és kisebb koncentrikus körök, illetve az ezek közé beékelt háromszögek összeorigamizásában rejlik. Az egymás mellett lévő körökben lévő háromszögek pont ellentétes irányban állnak egymással szemben, az így kialakuló minta az, ami elnyeli a külső nyomás erejét azzal, hogy összegyűrődik, de a pajzs közepén lévő lyuk mérete nem változik meg. A találmány nagy előnye, hogy a páncél alapanyaga nem kell igazán erős legyen, a munkát az origami végzi, vagyis a megoldást igazán nagy méretekben is lehet még használni.

Rovatok