Index Vakbarát Hírportál

Elfeketednek a világ legidősebb múmiái

2015. március 11., szerda 15:14

A mai Chile és Peru területén talált Chinchorro-múmiák 8 ezer évet túléltek, most viszont gyorsabban romlanak, mint bármikor korábban. Néhány esetben egyenesen fekete pacává olvadnak. A Harvard kutatói rájöttek, mi lehet az ok.

Ezek a világ legrégebbi, ember által létrehozott múmiái. Az egyiptomiakkal ellenében, ahol csak a rangosabbaknak járt ez, a dél-amerikai Chinchorro-kultúra tagjai minden tagjukat mumifikálták, rostokkal és szalmákkal tömték ki a halottakat. Több száz múmia a mai napig a chilei-i völgyekben fekszik, építkezéseknél gyakran előkerülnek.

A múmiák ott kezdtek el porladni, ahová azért vitték őket, hogy biztonságban legyenek: a Tarapacái Egyetem régészeti múzeumában. A kurátorok vették észre, hogy az elmúlt évtizedben valami történt a múmiákkal, ezért fordultak a Harvard tudósaihoz. 

Kiderült, hogy a bomlást mikroba gyorsítja. 

Viszont a múmiák több ezer évet túléltek, miért pont most rohadnak? Az minták laboratóriumi vizsgálata alapján az ok a magasabb páratartalom. Márpedig a múzeum városában, Aricában egyre magasabb a páratartalom. 

A múmiákat körülvevő ideális páratartalom 40-60 százalék, túl magasnál megrohadnak, túl alacsonynál pedig elsavasodnak. Még szerencse, hogy a múzeumban van klímaszabályozás.

Rovatok