Index Vakbarát Hírportál

Sokkal nagyobb lehet a galaxisunk, mint eddig gondoltuk

2015. március 11., szerda 19:37

Azt eddig is tudtuk, hogy a Tejútrendszer elég nagy, az eddigi becslések szerint nagyjából 100 ezer fényév (vagy 30 kiloparszek) az átmérője. Egy friss kutatás szerint viszont ehhez a józan ésszel eddig is nehezen felfogható mérethez nyugodtan hozzácsaphatunk még 50 ezer fényévnyit. Az elmélet szerint az 50 százalékos különbségért a Monoceros-gyűrű a felelős, pontosabban a kutatók, akik szerint ez a csillagöv valójában szintén része a galaxisunknak.

A Monoceros-gyűrű a Tejútrendszert háromszor körülölelő csillaggyűrű. 2002-ben fedezték fel, és eddig úgy gondolták, hogy a mi galaxisunk árapály-erői miatt a Canis Major-törpegalaxisból kiszakadt csillagok alkotják. Éppen erre kerestek bizonyítékot a kutatók, de a szétszóródott csillagok újabb vizsgálata során azt vették észre, hogy a korong pereme hullámpapírszerűen redőződik csillagokból álló gerincekbe és barázdákba, ami nagyon hasonlít a galaxisunk spirálszerkezetére.

Ebből arra következtetnek, hogy a gyűrű valójában a Tejútrendszer része. Heidi Newberg és csapata szerint egy törpegalaxis csapódhatott a Tejútrendszerbe, ez okozhatta a fodrozódást, mint mikor egy tóba dobott kavics hullámokat gerjeszt.

A tudósok a nagyobb felbontású fotóktól remélik a feltevésük bizonyítását. A Gaia űrtávcsővel nemcsak ezt, de egy másik csillaggyűrűt is szeretnének megvizsgálni, hátha arról is kiderül, hogy valójában hozzánk tartozik.

Rovatok