Index Vakbarát Hírportál

Tengeri óriásvulkánt derítenek fel

2015. március 16., hétfő 13:07

Egy hatalmas víz alatti vulkán felderítésére indul egy nemzetközi kutatócsoport a Csendes-óceánon – írja az MTI.

Az Új-Zélandtól ezer kilométerre északra fekvő Kermadec-szigeteknél lévő Havre vulkán kitörésének első bizonyítékai a kelet-ausztráliai és új-zélandi partokon kisodródott vulkanikus habkövek voltak. Rebecca Carey, az ausztrál Tasmaniai Egyetem vulkanológusa szerint tavaly március óta érkeznek jelentések a partra vetődött habkövekről.

Carey azt mondta, a kitöréskor nagyjából egy köbkilométernyi habkő került az óceánba. Szerinte hasonló kitörésekre nagyjából tízezer évente kerül sor, és ez ritka lehetőséget nyújt a kutatók számára, hogy alaposan tanulmányozhassák a tűzhányót.

A kutatók elsőként egy repülőgép utasától értesültek a tengeralatti vulkán kitöréséről. A nő a magasból vette észre a vulkanikus habkövet, és mivel tudta, hogy mi az, értesítette az új-zélandi földtani intézetet. A kutatók műholdfelvételek és a habkövek útjának visszakövetése révén megerősítették a kitörés tényét.

A kutatócsoport reményei szerint a mostani vizsgálat segíthet jobban megérteni a víz alatti vulkánok természetre gyakorolt hatásait.

A Föld vulkánjainak 75 százaléka a tengerfenéken található. Ezek hőt és vegyi anyagokat juttatnak az óceánba, alapvetően befolyásolva a bolygó biogeokémiai körforgását. Az ilyen kitörések gyakoriak, de ha nem látunk habkőtutajokat, vagy nem észleljük a szeizmikus mozgást, sosem értesülünk a kitörésről.

– mondta Carey.

Rovatok