Index Vakbarát Hírportál

Növekszik a floridai lamantinpopuláció

2015. március 17., kedd 11:27

Több mint 6000 lamantint számláltak össze Floridában 2015 elején – írja az MTI. A tengeri tehénnek is nevezett állatok rekordszáma arról tanúskodik, hogy hatékonyak a védett faj megóvása érdekében hozott intézkedések.

Több tucat szervezet kutatói összesen 6063 lamantint számláltak össze februárban Florida nyugati és keleti partvidékénél. Ez ezerrel több, mint a legutóbbi, 2010-ben végzett számlálásnál, pedig már az akkori állomány is rekordméretű volt. Az idei időjárási feltételek is kedveztek a növényevő tengeri emlősök összeszámláláshoz, mert alacsony volt a hőmérséklet.

A helyi állatvédő hivatal, az FWC elismerte, hogy a télen végzett számlálás – amikor a lamantinok a meleg vizekben gyűlnek össze – nem volt teljes körű, de alapot nyújtott a lamantinok számáról készült becsléshez.

A lamantin, bár 3 méteresre is megnő, a tömege pedig a fél tonnát is elérheti, veszélyeztetett faj. Gyakran esnek áldozatul hajókkal való ütközésnek, és a szennyeződés és a városfejlődés miatt csökken a természetes élőhelyük. Gil McRae, az FWC egyik vezetője viszont úgy látja, a mostani számlálás reményre ad okot, főleg annak tükrében, hogy 2013-ban egy sor esemény több mint 800 lamantin pusztulását okozta.

Rovatok