Index Vakbarát Hírportál

Nem válaszol a Philae az üstökös felszínén

2015. március 20., péntek 22:12

Az Európai Űrügynökség (ESA) pénteken közölte, hogy nem reagál a Rosetta űrszonda kommunikációs berendezése, a Philae. A modul a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökösre szállt le, de az elmúlt nyolc napban nem adott életjelet – írja az MTI.

Az ESA földi irányítóközpontja szerint elképzelhető, hogy a leszállóegység azért nem ébredt fel a hibernációból, mert túl hideg van, így a napelemei nem tudnak eléggé feltöltődni ahhoz, hogy jelet küldhessen a földi irányítóközpontnak.

A Philae novemberben landolt az üstökös felszínének egy árnyékos pontján. Rövid adatgyűjtés után a modul napelemes tápegységei kimerültek. Ahhoz, hogy felébredjen, és kommunikálni tudjon, napenergiára lenne szüksége. Az üstökös március első felében került olyan közel a Naphoz, hogy a Philae ismét működhessen, ezért március 12-én a Rosetta kommunikációs berendezéseit bekapcsolták a jel fogására.

Túl korai próbálkozás volt. A folyamatokat addig fogjuk ismételni, amíg nem kapunk választ a Philae-től, de türelmesnek kell lennünk.

– mondta Stephan Ulamec, a leszállóegység projektmenedzsere.

Pénteken hajnali 5 órakor kikapcsolták a Rosetta kommunikációs egységét. Az irányítóközpont szakemberei most számítják ki, hogy mikor lesz a legalkalmasabb időpont a kapcsolat létesítésére; úgy kalkuláltak, hogy valamikor április első felében próbálnak majd kapcsolatot teremteni a Philae-vel.

A válaszhoz 19 watt kell

Amikor november 12-én a Philae landolt az üstökösön, a következő 54 órában folyamatosan dolgozott: mind a 10 fedélzetén lévő berendezését használta, és rengeteg adatot küldött a Földre. A lemerült napelemek miatt hibernálódott az árnyékos leszállóhelyen. Most arra van szüksége, hogy belseje mínusz 45 Celsius-foknál magasabbra felmelegedjen, és legalább 5,5 watt energiát állítson elő a feléledéshez. Amíg nem gyűjt össze 19 watt energiát, nem tud jelet küldeni az űrszondán keresztül.

A Philae áprilisban nagyobb eséllyel térhet magához, mivel a földi irányítóközpontból hatszor küldtek neki új parancsot azzal a céllal, hogy a leszállóegység a lehető leghatékonyabban ossza meg a napenergiát a fűtés és a kommunikáció között. A legutolsó parancsot március 17-én küldték az energiahasználat optimalizálására.

Biztosak vagyunk benne, hogy az űrszonda kommunikációs egysége működött, de azt még nem tudjuk, hogy a Philae megkapta-e az új parancsokat.

– mondta Koen Guerts, az irányítóközpont szakembere, aki azt sem zárja ki, hogy a Philae már felébredt, csak nincs elég energiája a válasz elküldésére.

Rovatok